Parempi myöhään kuin ei ollenkaan


Luen paljon, mutta en kuitenkaan ehdi lukea kaikkea haluamaani - en edes kaikkia hankkimiani teoksia. Siis ainakaan siinä tahdissa, kun olen ostohetkellä ajatellut. Kiinnostavaa luettavaa kun tulee koko ajan lisää. Mutta en valita, en missään tapauksessa. Kirjastojen vaivatonta ja vieläpä maksutonta varausjärjestelmää on kiittäminen siitä, että lukemattomia luettavia kirjoja on aina  lukuvuoroaan odottamassa. Kotona olevat opukset saavat siis usein väistyä lainakirjojen tieltä. Minulla kun ei ole tapana kirjoja lukemattomina kirjastoon palautella. Poikkeuksena muutamat e-kirjat, joiden lukeminen on keskeytynyt ennen kaikkea teknisten ongelmien vuoksi. Mutta niidenkin pariin palaan aina ennemmin tai myöhemmin uudestaan. Joku voisi myös sanoa, että olen lukemisen suhteen ahne. En voi asiaa kovin uskottavasti kiistää, joten pakko se on myöntää. Uskonpa kuitenkin, että kirjojen ahmiminen on huomattavasti vaarattomampi ahneuden muoto kuin moni muu. 

Tilanne taitaa olla tuttu monille muillekin lukijoille, sillä jo viime vuonna kirjablogeissa kiersi Hyllynlämmittäjä -haaste. Sen tarkoituksena on saada lukemaan kirjoja, jotka syystä tai toisesta ovat jääneet toistaiseksi lukematta – siis hyllyille notkumaan.  Kaksitoista kuukautta, kaksitoista lukematta jäänyttä kirjaa. Niin, tiedän olevani nyt jo myöhässä aikataulusta, mutta onneksi helmikuu on vasta aluillaan. Hyppään siis haasteeseen nyt mukaan.

Hyllynlämmittäjiksi valikoin kirjoja varsin sattumanvaraisesti; monta jäi vielä seuraavallekin "kierrokselle", kenties useammillekin. Valitsemieni teosten joukossa on sellaisia, joiden lukeminen on vain ikään kuin unohtunut, mutta onpa listalla sellaisiakin kirjoja, joihin tarttuminen ei ole sitten oikein innostanutkaan. Onpa joukossa kirja, jota en edes muistanut omistavani. Tässä vaiheessa en kuitenkaan halua erikseen mainita, millaiseen kategoriaan eri kirjat kuuluvat. Arvioissa voin sitten paljastaa enemmän lukemisen taustoista. 

Katsotaan sitten vuoden lopussa, kuinka alituiseen kirjastossa vierailevan ja kirjapinojaan jatkuvasti kasvattavan lukutoukan tämän haasteen kanssa käy.

Haastekirjani ovat seuraavat:

Mikko Aaltonen: JHT – Musta lammas
James Bowen: Katukatti Bob
Mikko-Pekka Heikkinen: Jääräpää
Tuomas Juntunen: Tuntematon lapsi
Katja Kettu: Yöperhonen (äänikirjana)
Christina Lamb & Malala Yousafzai: Minä olen Malala
Minna Lindrgren: Ehtoolehdon pakolaiset
Laura Lindstedt: Oneiron
Sofi Oksanen: Norma (äänikirjana)
Markku Pääskynen: Sielut
Dolores Redondo: Näkymätön vartija
Jussi Valtonen: He eivät tiedä mitä tekevät

Lisään listan kirjoihin linkin blogipostaukseen sitä mukaa, kun saan kyseisen kirjan luettua ja arvioitua. Näin voit halutessasi seurata haasteen etenemistä.

Jos kodistasi löytyy lukemista odottavia opuksia, lähde mukaan haasteeseen. 

Kommentit